κατσαριδες

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οι κατσαρίδες συνήθως εμφανίζονται σε εμπορικά δίκτυα όπου παράγοντια τρόφιμα, όπως εστιατόρια και catering. Παρόλα αυτά δεν είναι ασυνήθιστο να τις βρούμε και σε οικιακούς χώρους δηλαδή σε κουζίνες και αποχετεύσεις.

Τα πιο κοινά είδη στην Ευρώπη είναι Blattella germanica (γερμανική κατσαρίδα), Periplaneta Americana (αμερικανική κατσαρίδα) Blatta orientalis (ανατολική κατσαρίδα) και Supella longipalpa (καστανή κατσαρίδα).

Οι κατσαρίδες είναι διάχυτες, αόριστες και αναπαράγονται με μεγάλη ταχύτητα. Σχετίζονται με πολλούς παθογόνους οργανισμούς, πολλές αλλεργίες ανθρώπων και πάντα η ύπαρξή τους υποδηλώνει κακή υγιεινή. Έτσι, όπου υπάρχουν κατσαρίδες σε αποθηκευμένα φαγητά, καθώς και στην παραγωγή αυτών, το σερβίρισμα και η προσφορά αυτών σε καταναλωτές ειναι απαγορευμένο.                              

katapolemisi katsaridon

ΤΡΟΠΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Οι κύριες εφαρμογές που  για την καταπολέμηση μιας προσβολής από κατσαρίδες είναι:

1.Εφαρμογή με ετοιμόχρηστο δόλωμα για κατσαρίδες

Με ειδικό πιστόλι τοποθετούνται σταγόνες τροφοελκυστικών εντομοκτόνων δολωμάτων στα σημεία που κυκλοφορούν και πολλαπλασιάζονται οι κατσαρίδες. Το αποτέλεσμα είναι η θανάτωση των ατόμων που έρχονται σ’ επαφή με το gel. Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής μεγιστοποιείται εξαιτίας του φαινομένου της «διαδοχικής επίδρασης». Η κατσαρίδα που τρέφεται με το ειδικό gel επιστρέφει στη φωλιά της, αφοδεύει και πεθαίνει. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα άτομα του πληθυσμού τρώνε τα περιττώματα και τα μαλακά μέρη από τα μολυσμένα πτώματα (στις κατσαρίδες παρατηρείται το φαινόμενο του κανιβαλισμού). Έτσι πετυχαίνουμε έναν ουσιαστικό και πλήρη έλεγχο αφού ο κανιβαλισμός γίνεται κύρια στη φωλιά τους. Με την εφαρμογή αυτή εξουδετερώνονται τα υπάρχοντα έντομα καθώς και οι επερχόμενες γενεές τους.

2.Εφαρμογή υπολειμματικού ψεκασμού με χρήση ψεκαστήρων προπιέσεως

Με ψεκαστήρες χαμηλής πιέσεως πραγματοποιούνται εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων υπολειμματικοί ψεκασμοί δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας. Η εφαρμογή λαμβάνει χώρα σε όλα εκείνα τα σημεία που τα έντομα επικάθονται, περπατούν, φωλιάζουν. Κατά περίπτωση εφαρμόζεται ψεκασμός είτε καθολικός (τοίχοι-δάπεδο) είτε επιλεκτικός ( κατά μήκος των τοίχων εξωτερικά και εσωτερικά στη γραμμή ένωσης τους με το δάπεδο και το έδαφος, κρυφά σημεία, ρωγμές, εσωτερικές απολήξεις των σωληνώσεων αποχέτευσης, τα φρεάτια αποχετεύσεων και περισυλλογής όμβριων κ.α.) ανάλογα με τη φύση και την έκταση του προβλήματος.

3.Εφαρμογή με χρήση  ψυχρού εκνεφωτή.

Η εφαρμογή πραγματοποιείται κατά περίπτωση με εκνεφωτήρες ψυχρού  fogging. Με τη χρήση εκνεφωτήρων γίνεται διάχυση του χρησιμοποιούμενου σκευάσματος  σε μικροσταγονίδια (ψυχρό fogging ) και έτσι επιτυγχάνουμε 100% κάλυψη όλων των επιφανειών και εισχώρηση του σκευάσματος σε γωνίες και δυσπρόσιτα μέρη.

Μετά το τέλος της κάθε απεντόμωσης δίνεται πιστοποιητικό της εφαρμογής όπου αναγράφονται όλες οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν και τα σχετικά αντίδοτα (MSDS).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Μετά το τέλος τις εφαρμογής στις ψεκασμένες επιφάνειες δεν πρέπει να πέσει νερό για 72 ώρες.

 Αν έχουμε μικρά παιδιά ή ζώα πρέπει να τα απομακρύνουμε για τουλάχιστον 2-3 ώρες .Οι ενήλικες αν δεν έχουν προβλήματα αλλεργίας, μπορούν να μπουν στο χώρο αφού στεγνώσει.